Borong China: Plaza Borong Alat Tulis

May 27, 2011 69 Comments by

Plaza Borong di Guangzhou

Pakej Borong China | Plaza Borong Alat Tulis

Tahun lepas kami ditemukan oleh Allah dengan pemilik kedai alat tulis di Wangsa Maju. Peniaga Cina yang ramah ini tahu berkenaan Trip Borong China dan Kursus Borong China yang kami kendalikan.

Beliau berkongsi kisah perniagaan alat tulisnya yang telah beroperasi hampir 10 tahun lalu. Kali pertama beliau ke Guangzhou kira-kira 10 tahun lalu bersama rakan-rakan peniaga alat tulis dari Malaysia. Semenjak itu beliau tidak pernah lagi ke Guangzhou. Mereka hanya menghantar wakil untuk ke sana dan berkongsi kontena seramai 8 orang untuk mengambil alat tulis yang sama.

Realitinya, rakan-rakan beliau menjalankan bisnes yang sama iaitu alat tulis, namun tidak sedikitpun mereka bimbang bisnes masing-masing tergugat. Malah mereka mengambil peluang itu untuk membuat ‘networking’ yang sangat-sangat menguntungkan kesemua pihak. Logiknya, memborong alat tulis satu kontena pastilah jauh lebih murah berbanding jika beliau memborong sendirian sekitar 30 kotak sahaja misalnya. Kos yang dapat dikurangkan dapat memberi margin keuntungan yang besar dan boleh menjual dengan harga yang mampu milik kepada pelanggan.

Kedai alat tulis beliau sangat-sangat maju dan mempunyai ramai pekerja. Baru-baru ini kami bertemu lagi dengan beliau. Beliau memaklumkan yang beliau baru sahaja pulang dari Guangzhou. Trip ini sangat istimewa kerana beliau membawa pekerja-pekerjanya bercuti bersama ke China.

Membeli borong terus dari Guangzhou bukanlah satu fenomena baru bagi masyarakat Cina di Malaysia. Jaringan mereka dengan peniaga-peniaga Cina di Guangzhou sangat utuh, dan ini diperaku sendiri oleh rakan niaga kami di Guangzhou.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna peluang untuk kita yang baru bermula sudah tertutup. Sebenarnya sangat banyak ruang perniagaan yang belum dikuasai oleh orang Islam di Malaysia yang boleh kita ceburi. Elakkan untuk menganggap apabila sudah ada bisnes Cina yang memonopoli bidang itu, maka kita sudah tidak punya peluang lagi.

Umat Islam kini sudah punya sentimen kuat untuk membeli barangan keluaran/buatan pengusaha Muslim. Begitu juga dengan barangan keperluan harian yang lain. Kita lihat sahaja bagaimana Syarikat HPA dan Syarikat Az-Zain yang sentiasa menjadi tumpuan pengguna Islam yang prihatan dengan kehalalan dan kesucian makanan. Walaupun harga lebih mahal dari yang ditawarkan di Hypermarket yang rata-ratanya dikuasi oleh kaum Cina, namun ianya tidak menjejaskan langsung bisnes mereka.

Menjual borong produk-produk dari China seperti pakaian, permainan, kain, barangan elektronik, perabot, cermin mata oleh peniaga Muslim sebenarnya amat sedikit. Tim Great Minds sedang berusaha untuk mewujudkan pengkalan data Alumni Trip Borong China:Guangzhou 102 bagi mengumpulkan peniaga-peniaga Muslim yang mempunyai bisnes yang sama. Harapan kami hanya satu, mereka ini dapat bersinergi seperti kisah peniaga alat tulis di atas dengan rakan-rakannya yang lain. Tim Great Minds yakin, Allah telah meletakkan kami di posisi yang sesuai untuk menjadikan impian ini realiti, dengan izin Allah.

Kami bukan hanya mahu membantu Tuan Puan yang mulia berjaya memulakan bisnes kecil dan meningkatkan ekonomi keluarga semata-mata. Kami mahu Tuan Puan membina empayar perniagaan yang hasilnya mampu memberi sebanyak-banyaknya kepada Islam, yang hari ini menagih simpati kepada bantuan, subsidi, pinjaman dan seumpanya.

Ini memerlukan komitmen dan jaringan yang kuat dari semua. Alhamdulillah, kami cukup-cukup gembira kerana persaudaraan para peserta sesama peserta serta dengan trainer-trainer Trip Borong China selepas pulang dari Guangzhou sangat erat. Titik permulaan sudah ada, Tuan Puanlah garisan yang akan menyambung titik-titik ini menjadi gagasan yang hebat lagi mulia.

Hanya pada Allah kami panjatkan kekuatan dan pertolongan.

Siapakah Great Minds Group?

Kami adalah syarikat latihan dan perundingan keusahawanan yang menawarkan kursus Guangzhou 101 iaitu Kursus Borong China khas untuk para usahawan yang berminat untuk memborong barangan terus dari negara China. Selain itu kami juga menganjurkan Trip Borong China atau dikenali sebagai Guangzhou 102. Untuk maklumat lanjut berkenaan pakej borong dan kursus usahawan yang kami tawarkan, sila layari laman web kami di sini.

Bisnes Borong China _ Robongan Politeknik ke GuangzhouRekod TerbaruPosted on October 19, 2013

KKJHEWA Anjur Kursus BorongPosted on September 16, 2012

475473_399356720083065_1163159593_oKursus Borong Kombo di UIA GombakPosted on June 14, 2012

551761_197435423700156_524564651_nKursus Di Ipoh Meriah!Posted on June 13, 2012

photo (5)Panduan Memborong Di Vietnam habis stok!Posted on June 12, 2012

69 Comments

  1. twin
    982 days ago

    saya berminat ttg borong barang ni..tapi modal kurang la..

    Reply

    • Admin BBC
      976 days ago

      Terima kasih atas komen yang diberikan. Maklumat yang diperlukan sudah kami emel. Kami suka!

      Reply

  2. hafiz
    968 days ago

    Saudara/saudari,
    saye berminat nak bukak kdai alatulis..

    saye inginkan lebih pemahaman ttg bisnes ni..

    minta tlg emailkan no tel supaya kite dapat bercakap dgn lebih jelas…

    sekian…
    hafiz
    0177239870

    Reply

  3. aer fiq
    957 days ago

    sy berminat,tp nk thu dgn lbh jelas……bg no tel siapa sy hendak berhubung…….

    Reply

  4. EMylia Ahmad
    955 days ago

    Salam,

    Saya dalam perancangan untuk membuka kedai alat tulis. Memandangkan modal kami tidak besar, saya ingin mengenali pemborong alat tulis seperti yg di ceritakan diatas untuk mendapat stok perralatan dan pandangan.

    Untuk maklumn saya pun sudah membeli buku panduan borong keChina dan sedang berusaha mengumpul modal untuk kesana.

    Sebarang pertanyaan atau cadnagan boleh hubungi emylia.a@gmail.com @ 0192244301.

    Harap maklum.\\Sekian..

    Reply

  5. siti asmah & shahrul nizam
    955 days ago

    alhmdulillah kami dh pun beli buku yang baru ni.. rase seronok n sgt berminat nk pegi… kami adalah peniaga kedai buku dan alat tulis di bdr seri jempol… mdh2 n ada jalan untuk kami.

    Reply

  6. noliah
    954 days ago

    Assalammualaikum. Saya Pn. Noliah dari Melaka berusia 50 tahun. Saya menjalankan perniagaan photostating dan alat tulis secara kecil-kecilan dan homestay (MILA HOUSE & MILA HOSTEL) . sila layari blogspot saya ie http://milahomestay.blogspot.com. Pd thn 2007 saya mulai bisnes photostating & alat tulis. Saya dapat bekalan kertas dari kilang di Melaka tp bukan semua jenis yang ada. Saya ada hubungi wholesaler alat tulis barangan dari China di Muar yang dimiliki orang China tapi dia tak nak bekal kan barangan kepada saya sebab dia nak saya beli dengan amount RM10K dlm 1 traksaksi . Gila|… Saya order barang dengan amount RM 4k. Saya sudah baca nuku Panduan Memborong di China oleh Muhammad Nizar Jamaludin .Bagus jika pihak tuan ingin mengumpulkan peniaga2 alat tulis dan sama2 borong barang seperti usahawan Cina itu. Sila hubungi saya nanti. 014-9208150 & email nole_nole@yahoo.com. tk.

    Reply

  7. amir
    952 days ago

    salam..
    sy brminat utk bka kdai alat…

    sy nk tahu lbih lnjut tntang bisnes ni..

    tlg emailkan no phone pihak tuan utk sy hubungi dn
    dptkn maklumat lbih lnjut..

    TQ…AMIR-0125796766

    Reply

    • yuva
      834 days ago

      yuva

      i nak beli bubble shooter

      plz contact me

      Reply

  8. rafidah
    948 days ago

    saya akan buka perniagaan alatulis dan percetakan pada awal bulan mei ni,bleh bantu sya dengan mmberi maklumat ttg sistem borong dan modal yg dperlukn?

    Reply

  9. salihin
    948 days ago

    Tuan,

    Sy berminat nak tahu lebih lanjut macam mana nak borong alat tulis dr pihak tuan…

    TQ

    Reply

    • Admin BBC
      946 days ago

      Assalamualaikum Tuan yang budiman, mohon berikan emel Tuan kepada kami di greatmindstc@gmail.com Kami suka!

      Reply

  10. vize
    945 days ago

    sy berminat nk ceburi bisness borong dr cina, perlukan maklumat bagaimana utk mula…

    Reply

  11. ida
    944 days ago

    salam, boleh tak bagi detail ttg modal dan ape yang diperlukan…terima kasih…

    Reply

  12. nurul
    882 days ago

    salam,

    boleh saya tahu dengan detail tentang bayaran penuh ke china dan vietnam.
    thanz..

    Reply

    • jawsasie
      839 days ago

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  13. norhana binti mohd ali
    871 days ago

    saya menjalankan perniagaan kedai potostat dan alat tulis. masalahnya modal ada tp sy tk dpt sumber dgn harga borong. yg dapat pun hanya dari satu syarikat pemborong di batu caves. barang kurang memuaskan dan servis dari tuan punya dan pekerja disitu sgt2 teruk! sombong… bgaimana saya ingin mendapatkan bekalan dari pihak anda?

    Reply

    • jawsasie
      839 days ago

      Alhamdulillah emel telah dititipkan. Kami suka!

      Reply

    • siti asmah bte ab manan
      790 days ago

      salam.kami dari kedai buku dan alat tulis fatihah dari bandar seri jempol,n.sembilan.kami pun dah ikuti kursus borong china.kami telah berniaga selama tiga tahun.sekarang kami sedang mencari peniaga melayu yang berminat untuk memborong alat tulis dari china bersama-sama kami.berkongsi dapat menaikan margin keuntungan.perbincangan lanjut diperlukan.sila contact 012-8757605.

      Reply

      • admin
        787 days ago

        Waalaikumussalam cik puan yang budiman,

        InsyaAllah kami akan hubungi segera. Kami suka!

        Reply

  14. Bibiana
    864 days ago

    Salam..sya sangat berminat hendak mendalami selok belok bisnes BBC ni.bole nyatakan asas2 yg sy perlu tahu dan modal utk BBC?sy berminat dgn brgn seperti kain,brangan dapur sprt pinggan dan jga alat tulis.Sy jg berminat ingin menyertai kursus jika aDA d sabah.terima kasih.

    Reply

  15. amir
    821 days ago

    salam..kursus borong 3 in 1 kat kwsan bu
    tterworth penang xbuat ke?
    kalau nak buat nanti bleh bgi info kat sya..tq
    amir-0125796766

    Reply

    • admin
      820 days ago

      Assalamualaikum Tuan Amir yang di Rahmati Allah SWT,

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  16. wan
    807 days ago

    Salam…saya dlm perancangan membuka Mini Stationery di dalam Kampus tempatan. Saya ingin mendapatkan sebarang bentuk tunjuk ajar daripada otai2 perniagaan alat tulis ini, serta idea untuk mendapatkn bekalan alat tulis. Sila beri tunjuk ajar. Terima kasih…

    Reply

    • admin
      806 days ago

      Waalaikumussalam Tuan Puan yang di Rahmati Allah SWT.

      Perniagaan alat tulis adalah antara perniagaan yang kami lihat amat berpotensi.

      InsyaAllah, kami amat komited untuk membantu Tuan Puan untuk berjaya dalam bidang ini.

      Mohon periksa emel, kami telah titipkan emel kepada Tuan Puan

      Kami suka!

      Reply

  17. Huzir
    803 days ago

    As salam.

    Nampak menarik.. Sy berminat. Mohon email lanjut mngenai perkara ini. Apakah pakej yang ada beserta harga. Ada x peluang untuk saya beli secara berkongsi kontena dgn group anda.

    Reply

    • admin
      801 days ago

      Waalaikumussalam Tuan yang budiman, emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

      • adie
        716 days ago

        Sy berminat. saya sekarang ini menjalan kan perniagaan kedai alat tulis..boleh pihak admin jelaskan pakej yang ada beserta harga. untuk ke negeri china. Saya berharap dapat beli secara berkongsi kontena dgn group anda. Mohon email lanjut mngenai perkara ini.
        Sekian.TQ

        Reply

  18. Yanti
    801 days ago

    Assalamualaikum..

    Saya berminat nak ceburi bisness borong dr cina, boleh tak bagi saya detail mengenainya dan saya perlukan maklumat bagaimana utk mula…

    Terima kasih

    Reply

    • admin
      801 days ago

      Waaalikumussalam cik puan yang diRahmati Allah SWT,

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  19. mohd
    795 days ago

    Saya berminat nak ceburi bisness borong dr cina, boleh tak bagi saya detail mengenainya dan saya perlukan maklumat bagaimana utk mula…

    dan…

    saya dlm perancangan membuka kedai. Saya ingin mendapatkan sebarang bentuk tunjuk ajar daripada otai2 perniagaan alat tulis ini, serta idea untuk mendapatkn bekalan alat tulis. Sila beri tunjuk ajar. Terima kasih…

    Reply

    • admin
      795 days ago

      Alhamdulillah tuan yang budiman,

      Kami telah menitipkan emel kepada tuan. Mohon periksa. Kami suka!

      Reply

  20. rohaizad
    776 days ago

    minta hantar sebut harga barangan

    Reply

  21. azlina
    764 days ago

    sy berminat..boleh pm saya detail semuanye

    Reply

  22. azlina
    764 days ago

    pm sya detail..saya berminat

    Reply

    • admin
      759 days ago

      Assalamualaikum cik puan yang di Rahmati Allah SWT,
      Alhamdulillah maklumat telah kami emelkan.
      Mohon periksa. Kami suka!

      Reply

      • adie
        716 days ago

        Sy berminat. saya sekarang ini menjalan kan perniagaan kedai alat tulis..boleh pihak admin jelaskan pakej yang ada beserta harga. untuk ke negeri china. Saya berharap dapat beli secara berkongsi kontena dgn group anda. Mohon email lanjut mngenai perkara ini.
        Sekian.TQ

        Reply

  23. nazira
    742 days ago

    sy ingin memulakan perniagaan secara kecil kecilan.tlg emailkn sy senarau barg serta harganye sekali.sekian terima kasih

    Reply

  24. Wati
    713 days ago

    Salam Tuan,

    Saya berminat utk mengetahui ttg perniagaan alat tulis ini lanjut.
    Dan juga kepada peniaga2 alat tulis yg lain yg lebih lama menjalankan perniagaan ini minta jasa baik tuan untuk share info dgn saya..

    Terima Kasih,

    Email : zuryawatie@gmail.com

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  25. Mohamad
    712 days ago

    Kami berminat nak join borong alat tulis dari china..boleh bg sebut hrga brg2 alat tulis klo kite sama2 beli borong? Dan ape byrn yg kite perlu buat?

    Reply

  26. Zalina Ismail
    710 days ago

    Assalamualaikum,

    Saya turut berminat untuk memborong barang2 dari China.
    Tolong bagi panduan.
    Terima kasih.

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Waalaikumussalam cik puan yang budiman, Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  27. suhaida
    704 days ago

    Saya berminat untuk memborong alat tulis dari pihak tuan. Diharap dapat memberi senarai sebut harga kepada saya.
    TQ.

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Diharap, maklumat tersebut membantu cik puan, insyaAllah

      Didoakan segala uruskan kita dipermudahkan Allah SWT. Kami suka!

      Reply

  28. adie
    701 days ago

    saya masih menunggu dan belum mendapat email dari pihak admin…huswardi@gmail.com

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Assalamualaikum Tuan yang budiman, mohon maaf atas kesulitan.

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan.

      Didoakan segala uruskan kita dipermudahkan Allah SWT. Kami suka!

      Reply

  29. din
    699 days ago

    kami amat berminat untuk kongsi memborong di china tq

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Assalamualaikum Tuan yang budiman,

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  30. suryati
    698 days ago

    assalamualaikum,sy sgt berminat untuk berniaga untuk n bile sudah ade modal mencukupi sy berazam untuk buke perniagaan kedai buku dan alat tulis..boleh pm sy detail,
    -how to start
    -wre to find pbekal
    sumer la pasal bisnes ni
    time kasih

    Reply

    • admin
      696 days ago

      Alhamdulillah emel telah kami titipkan.

      Didoakan segala uruskan kita dipermudahkan Allah SWT. Kami suka!

      Reply

  31. fadly
    647 days ago

    assalamualaikum,sy sgt berminat untuk berniaga untuk n bile sudah ade modal mencukupi sy berazam untuk buke perniagaan kedai buku dan alat tulis..boleh pm sy detail,
    -how to start
    -wre to find pbekal
    sumer la pasal bisnes ni
    time kasih

    Reply

    • admin
      645 days ago

      Waalaikumussalam tuan puan yang budiman,

      Emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  32. DEVI
    645 days ago

    Saya berminat untuk memborong alat tulis dari pihak tuan. Diharap dapat memberi senarai sebut harga kepada saya.
    TQ.

    Reply

    • admin
      645 days ago

      Alhamdulillah, emel telah kami titipkan. Kami suka!

      Reply

  33. isfa
    632 days ago

    Saya berminat jika ada peluang memborong bersama untuk supply kertas. boleh emailkan details. tq

    Reply

  34. suhaini bt othman
    631 days ago

    Salam. Saya sedang mencari maklumat tentang pembukaan kedai buku untuk sekoal rendah. Boleh tak sertakan senarai sebut harga untuk semua alat tulis dan buku tulisan yang diperlukan untuk sebuah keadai buku sekolah dan berapakah modal permulaan yang diperlukan. Nasihat dari Tuan sangat sya hargai

    Reply

  35. DG Nusyuhada
    623 days ago

    Sy berminat untuk menjadi pemborong alat tulis bole pihak admin jelaskan pakej yang ada beserta harga. untuk ke negeri china. Saya berharap dapat beli secara berkongsi kontena dgn group anda. Mohon email lanjut mngenai perkara ini beserta Quotation
    .Terima kasih

    Reply

  36. Noor
    599 days ago

    Salam. Alhamdulilllah. Semoga pihak tuan dpt memberi tunjuk ajar bgmana cara borong dr China serta dpt tunjuk ajar sebelum memulakan perniagaan alatulis ini. Apakah cabaran & risiko di dalam bisnes ini?

    Reply

  37. Adibah Roslan
    597 days ago

    Salam..saya dan keluarga dalam perancangan untuk membuka perniagaan alatulis di kawasan Putrajaya dan sangat berminat dengan cadangan pihak anda untuk membeli barangan alatulis secara borong di China. Sila hubungi saya ..Terima kasih!

    Reply

  38. Sha
    579 days ago

    Assalamualaikum,
    Saya memang bercadang untuk memulakan perniagaan alat tulis dan photostating. Saya tiada pengalaman berniaga tetapi saya berminat untuk berniaga. Buat masa ini saya hanya mengambil tempahan membaut biskut, kek, coklat dan membuat goodies unt majlis2. Itu hanya sampingan. Saya lebih berminat unt peraalatan tulis dan photostating. Harap saudara dapat membantu. Bagaimana untuk mula , dimana hendak mendapatkan pembekal dan berapa kos yang diperlukan untuk memulakan perniagaan ini. Harap sangat bantuan nasihat. Terima kasih

    Reply

    • ROHIS
      482 days ago

      SAYA DARI YONG PENG, JOHOR. SAYA MASIH MENCARI PEMBORONG ALAT TULIS UNTUK KEDAI BUKU DI SEKOLAH SAYA. SAYA BARU MEMULAKAN PERNIAGAAN KEDAI BUKU INI SELAMA 2 BULAN. SAYA BELUM MENEMUI PEMBORONG BUMIPUTRA YANG BOLEH MEMBEKALKAN ALAT-ALAT TULIS YANG MAMPU DIMILIKI OLEH PELAJAR SAYA. SAYA INGIN MEMBANTU PELAJAR SAYA UNTUK MEMLIKI ALAT-ALAT TULIS YANG BAIK DAN MURAH DISAMPING MENAMBAH PENDAPATAN KEWANGAN SEKOLAH. KEBANYAKKAN PELAJAR SAYA BERASAL DARI KELUARGA YANG BERPENDAPATAN YANG SEDERHANA, OLEH ITU MEREKA AMAT MEMERLUKAN BARANGAN ALAT TULIS YANG MURAH UNTUK DIBELI. SAYA HARAP PIHAK TUAN DAPAT MEMPERTIMBANGKAN PERMINTAAN SAYA UNTUK MENJADI SALAH SEORANG PEMBELI BARANGAN ALAT TULIS SECARA BORONG INI UNTUK KEGUNAAN ANAK-ANAK DIDIK SAYA. SETAKAT INI SAYA HANYA MENDAPAT BEKALAN DARI KEDAI ALAT TULIS YANG BERHAMPIRAN KERANA MODAL SAYA YANG KECIL. UNTUK MAKLUMAT TUAN SAYA MENGAJAR DI SEKOLAH AGAMA. NO TEL SAYA 019-7694860.

      Reply

  39. nazrul
    535 days ago

    salam tuan saya memang minat untuk meniaga malangnya modal menghalang niat saya ,terutamanya berkaitan bbc ni. saya berminat untuk ,memulakan perniagaan photostat dan alat tulis serta barang mainan tapi tidak tahu mcm mana nak mulakan tambahan pula modal pun ciput je, jadi ada tak caranya untuk ,mengatasi masalah ni ‘ur’ cara untuk memulakan biz ni secara kecilan.

    Reply

  40. yusmilia
    521 days ago

    salam…saya berminat untuk mengetahui tentang ini dengan lebih lanjut.bagaimana caranya?terima kasih

    Reply

  41. maria bt aboi
    506 days ago

    salam..sya bru nk buka kedai alat tulis…nak dapatkan pembekal yg lengkap barangannya utk kedai alat tulis blh beri cadangan…sbb saya pergi ke web gomurah…tak dapat bnyak barang

    Reply

  42. Rozilah
    498 days ago

    saya berminat..sila email rozilahemoy@gmail.com

    Reply

  43. zaki
    465 days ago

    Salam. Saya sedang mencari maklumat tentang pembukaan kedai alat tulis. Boleh tak sertakan senarai sebut harga untuk semua alat tulis dan buku tulisan yang diperlukan untuk sebuah kedai dan berapakah modal permulaan yang diperlukan. Untuk makluman pihak tuan saya baru nk belajar utk berniaga. Nasihat dari Tuan sangat sya hargai.

    Reply

  44. farra
    427 days ago

    salam.. dari dulu lagi saya amat berminat hendak membuka kedai buku dan alat tulis.. bolehkah tuan menjelaskan bgaimana hendak membuka cara dan modal yang sesuai bg memulakan perniagaan ini. adakah untung.. dan bgai mana dengan supplier dari luar??penerangan tuan amatlah sy nanti.. tq. :) boleh contact sy di elfarra89@yahoo.com

    Reply

  45. azwira
    388 days ago

    saya berminat sangat nak tahu tentang bisnes alat tulis ni.harap dapat kirim emel

    Reply

Post a Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

  1.