Pengenalan: Guangzhou 102

December 30, 2010 No Comments by

Peniaga-peniaga Cina di Malaysia sudah lama ke Negara China untuk mengambil produk dari sana dan dijual di negara kita. Lambakan barangan dari Negara China sangat ketara kerana China sudah menjadi Negara perindustrian utama dunia. Seluruh dunia bertumpu ke sana termasuk jenama-jenama besar antarabangsa seperti IKEA. Ini kerana kos menghasilkan sesuatu produk di China adalah jauh lebih murah.

Peluang di sana amat besar dan amatlah rugi jika usahawan Melayu Islam tidak mengambil peluang ke China. Masih ramai peniaga Muslim mengambil produk dari pemborong di Malaysia dengan harga yang tinggi dan margin keuntungan sangat kecil. Ada antara peserta-peserta kursus kami yang mengeluh untuk meneruskan bisnes masing-masing kerana pulangan yang minima. Fenomenan ini kerap berlaku terutamanya kepada peniaga-peniaga kecil dan peniaga sambilan yang menjual produk di kedai-kedai online.

Guangzhou 102 @ Trip Borong China

Mereka dapati ramai kenalan yang kecewa kerana tidak tahu untuk ke China semula setelah mengikuti trip memborong ke China. Teknik “melancong ke pasar borong” adalah kurang berkesan untuk peniaga yag mahu membina perniagaan jangka panjang di negara China. Ini kerana para peniaga dibawa dengan bas tempahan khas ke pasar-pasar borong. Mereka sebenarnya melancong dan tidak benar-benar menguasai asas sebenar untuk berdikari ke China apabila datang semula sekali lagi.

Maka Great Minds melihat peluang itu dan memberi nafas baru kepada trip borong ke China yang mereka kendalikan, atau lebih dikenali sebagai Guangzhou 102. Mereka memperkenalkan konsep “Survivor Mode” yang mana para usahawan diajar untuk bergerak di Guangzhou dengan menggunakan kenderaan awam utama iaitu Metro Guangzhou.

Sistem pengangkutan Metro di Guangzhou adalah sangat kompleks dan setanding dengan negara maju yang lain. Great Minds mengambil peluang ini untuk membimbing para peserta pergi ke Plaza-Plaza Borong utama sekitar Guangzhou dengan menggunakan Metro. Mereka juga dibawa ke kedai-kedai borong yang berwibawa dan pernah menjadi supplier kepada Great Minds. Dengan ini usahawan yang pertama kali ke sana akan lebih yakin untuk membuat belian pertama mereka. Cara berurusniaga dengan pembekal China dan urusan penghantaran barang-barang ke Malaysia juga dijelaskan secara terperinci. Selain itu, pada sebelah malam, peserta diajar pergi ke restoran-restoran Halal sekitar Guangzhou yang berhampiran dengan Stesen Metro.

Sepanjang trip yang dijalankan pada tahun 2009 dan 2010, para peserta memberikan respon yang sangat positif dengan kaedah ini. Kejayaan manis yang dikecapi oleh tim Great Minds ialah apabila para peserta berkeyakinan untuk pergi ke Pasar Borong sendirian dengan menaiki Metro seawal hari kedua di Guangzhou. Yang paling membanggakan adalah ada peserta-peserta Guangzhou 102 sudah pun ke Guangzhou semula untuk membuat urusan perniagaan dan berjaya untuk mengaplikasi teknik Survivor Mode yang dibekalkan kepada mereka pada trip pertama bersama Great Minds. Ya, mereka semuanya tidak tahu berbahasa Cina dan mampu berdikari di sana!

Walaupun membuat perniagaan borong, jumlah peserta yang dikendalikan Great Minds bukan berskala “borong” bagi memastikan servis yang diberikan berkesan. Kelebihan & keistimewaan Guangzhou 102 adalah pendekatan yang dibawa jauh berbeza.

Logiknya pendekatan ini mungkin secara kasar dilihat merugikan Great Minds. Kenapa? Ini kerana Guangzhou 102 boleh melahirkan peniaga-peniaga yang mempunyai ilmu dan gerak kerja seperti mereka hanya dalam masa 4 hari! segala ilmu dan pengalaman mereka selama ini telah dipakejkan di dalam Guangzhou 102, dengan yg demikian kesemua peserta dapat belajar terus dari pengalaman dan kesilapan mereka selama ini. Orang yang bijak adalah orang yang belajar daripada kesilapan orang lain, bukan menunggu sehingga dirinya melakukan kesilapan yang sama.

Siapakah Great Minds Group?

Kami adalah syarikat latihan dan perundingan keusahawanan yang menawarkan kursus Guangzhou 101 iaitu Kursus Borong China khas untuk para usahawan yang berminat untuk memborong barangan terus dari negara China. Selain itu kami juga menganjurkan Trip Borong China atau dikenali sebagai Guangzhou 102. Untuk maklumat lanjut berkenaan program yang kami tawarkan, sila layari laman web kami di sini.

SEMINAR BORONG CHINA JOHORPosted on August 21, 2018

SEMINAR BISNES BORONG CHINA JUN18Posted on May 31, 2018

TRIP BISNES BORONG CHINA | GUANGZHOU -THE SPECIAL ONEPosted on May 1, 2018

PAKEJ TRIP MEGA SEDEKAD 2018Posted on February 27, 2018

BAGAIMANA NAK KIRA BAJET PERGI KE CHINA?Posted on January 24, 2018

Post a Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

  1.