Usahawan Optimis VS Pesimis

January 9, 2011 3 Comments by
Usahawan pesimis nampak penghalang,
Usahawan optimis nampak peluang.
Guangzhou adalah bandar metropolitan yang penuh warna-warni. Di sana terkumpulnya usahawan optimis seluruh China mencari rezeki melalui bisnes. Mengapa di Guangzhou? Kerana di Guangzhoulah pusat tumpuan dunia untuk mencari hampir semua jenis produk perniagaan.
Mengapa kami katakan usahawan warga China di Guangzhou optimis?
Mudah sahaja. Analoginya begini. Cuba anda bayangkan bangunan Mid-Valley MegaMall, Kuala Lumpur di dalam minda anda. Sekarang anda cuba kira ada berapa kedai yang menjual tekstil? Kamdar sahaja bukan! Buktinya ada di website www.midvalley.com.my.
Senarai Retailer Tekstil di Mid Valley
Kita ambil contoh lain pula, jam tangan. Jumlah kedai yang menjual jam tangan di Mid Valley adalah 10 kedai sahaja. SAHAJA?
Senarai Retailer Jam di Mid Valley
Usahawan pesimis tidak sukakan persaingan. 10 kedai baginya cukup banyak dan mampu menggangu jualan di kedainya. Bagaimana dengan senario di Guangzhou? . Untuk mereka yang tidak pernah ke Guangzhou, bayangkan semula bangunan Mid Valley tadi. Bayangkan di Guangzhou, bangunan yang lebih besar dari Mid Valley hanya menjual tekstil sahaja. Ya, ribuan kedai di dalam bangunan yang sama menjual tekstil!
Sudahlah lot kedai mereka di Plaza Borong Tekstil sangat kecil berbanding dengan saiz lot kedai biasa di Malaysia, sewanya pula jauh lebih tinggi! Benar bukan, usahawan warga China sangat optimis? Walaupun ramai pesaing menjual tekstil yang hampir serupa, mereka tetap meneruskan perniagaan. Itu bukan alasan untuk mereka mengeluh dan memberi 1001 alasan untuk tidak berniaga. Ini kerana mereka nampak peluang bisnes adalah cerah dan rezeki pasti ada untuk mereka yang berusaha.
Bagaimana pula dengan usahawan pesimis?
Usahawan yang pesimis tidak pernah nampak peluang, hanya penghalang. Mereka masih meneruskan perniagaan, tetapi penuh dengan keluhan dan cemuhan kepada pesaing mereka. Kerja mereka hanya mencari alasan, bukan menguatkan strategi untuk mengukuhkan perniagaan.
Jika anda berpeluang ke Guangzhou, anda juga mungkin akan menjadi salah satu daripada 2 jenis usahawan di atas, optimis atau pesimis. Sebahagian akan nampak banyak peluang perniagaan yang terdapat di China manakala sebahagian lagi hanya nampak penghalang.
Marilah kita berdoa agar Allah melindungi kita daripada nampak terlampau banyak penghalang di dalam dunia bisnes ini sehingga menutup semua peluang yang ada. Nauzubillah.

Siapakah Great Minds Group?

Kami adalah syarikat latihan dan perundingan keusahawanan yang menawarkan kursus Guangzhou 101 iaitu Kursus Borong China khas untuk para usahawan yang berminat untuk memborong barangan terus dari negara China. Selain itu kami juga menganjurkan Trip Borong China atau dikenali sebagai Guangzhou 102. Untuk maklumat lanjut berkenaan program yang kami tawarkan, sila layari laman web kami diĀ sini.

SEMINAR BORONG CHINA JOHORPosted on August 21, 2018

SEMINAR BISNES BORONG CHINA JUN18Posted on May 31, 2018

TRIP BISNES BORONG CHINA | GUANGZHOU -THE SPECIAL ONEPosted on May 1, 2018

PAKEJ TRIP MEGA SEDEKAD 2018Posted on February 27, 2018

BAGAIMANA NAK KIRA BAJET PERGI KE CHINA?Posted on January 24, 2018

3 Comments

 1. Khairul Nizam
  8 years ago

  Sangat setuju dgn artikel ini. Persaingan penjual memberi kelelbihan kepada pembeli (pemborong seperti kita).

  K.Nizam

  Reply

  • Admin BBC
   8 years ago

   Terima kasih Tuan atas komen di atas. Di China dengan wujudnya banyak pekedai yang menjual barangan yang sama atau hampir sama, ia mengelakkan barangan daripada dimonopoli dan memberi banyak kelebihan kepada kita.

   Reply

 2. nurul syahira bt mohd shuhaimi
  7 years ago

  saya sangat setuju dengan artikel ini kerana memberi info kepada student macam saya isu bisnes sekarang.

  Reply

Post a Comment

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

 1.